W roku szkolnym 2016/2017 uczniowie klas I-III pod kierunkiem wychowawców świetlicy realizowali zadania w ramach ogólnopolskiego projektu/konkursu edukacyjnego „Zdrowo jem, więcej wiem”. Powstał on w trosce o zdrowie młodego pokolenia,
w odpowiedzi na coraz większy problem, jakim jest nadwaga i otyłość u dzieci.
Cały projekt podzielony był na trzy sezony: jesienny, zimowy i wiosenny. Poszczególne etapy natomiast realizowane były w terminach: jesienny od IX 2016 do I 2017 roku, zimowy od I do IV 2017 roku, wiosenny od III do VI 2017 roku.
Podejmowaliśmy w tym czasie wiele ciekawych zadań, w wyniku których zgłębialiśmy wiedzę na temat zdrowego odżywiania i znaczenia aktywności fizycznej
w rozwoju dzieci. Całoroczna praca wymagała od nauczycieli zastosowania atrakcyjnych dla uczniów form i metod pracy, a od dzieci dużego zaangażowania i chęci do wypełniania zadań. Podstawę naszej pracy stanowiły cykliczne zajęcia tematyczne realizowane zgodnie
z harmonogramem: pogadanki, prezentacje multimedialne, zajęcia plastyczne, sportowe, twórcze i praktycznego działania.
A oto niektóre ze zrealizowanych zadań:
- szkolne konkursy plastyczne: „Zdrowie na talerzu”, „Gra planszowa o piramidzie zdrowego żywienia”,
- księga śniadaniowa, czyli nasze pomysły i propozycje na pierwsze i drugie śniadanie,
- świetlicowy teatrzyk - inscenizacja wiersza J. Brzechwy „Na Straganie”,
- strefa aktywności – zabawy na świeżym powietrzu i w sali gimnastycznej,
- zajęcia kulinarne dla dzieci – sałatki owocowe, kanapki na drugie śniadanie,
- „Woda źródłem życia i zdrowia” – sami przygotowaliśmy wody smakowe,
- „Co powinny jeść dzieci?” – stworzyliśmy piramidę zdrowego żywienia,
- „Sprytni ogrodnicy” - założyliśmy świetlicowy ogródek warzywny,
- Forum dla rodziców w kąciku zdrowego żywienia - prezentacja prac dziecięcych, materiały informacyjne na gazetce ściennej, artykuły o zdrowym żywieniu.
Cieszy nas fakt, iż dzieci, oprócz dużego zasobu wiedzy na temat zdrowego żywienia, dostrzegają też związek między zdrowiem a aktywnością fizyczną.
Nasz projekt miał charakter międzyszkolnej rywalizacji zespołowej. Uczył nie tylko pracy w grupie, ale przede wszystkim kształtował dobre nawyki żywieniowe, edukował, skłaniał do zmiany stylu życia.