Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom, które włączyły się w tegoroczną edycję akcji „Szlachetna Paczka”. Dzięki wam po raz kolejny pomogliśmy osobom w ciężkiej sytuacji, przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Jeszcze raz gorąco dziękujemy.
Nie zwalniamy tempa i włączamy się w kolejną inicjatywę – Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Więcej informacji już wkrótce.
Polska Kuchnia podzielona jest na dziesięć regionów kulinarnych. W każdym z tych regionów wytworzyła się specyficzna kuchnia w zależności od produktów w niej używanych, bogactwa produktów leśnych i rolnych, hodowli bydła, trzody i drobiu czy dostępności do rzek, jezior i mórz, dużą rolę odegrało też położenie geograficzne. Kuchnie regionalne zachwycają i to one często są jednym z argumentów, by pojechać na weekend na Podkarpacie, Polesie czy do Białowieży. Z dumą prezentujemy efekty projektu: „Czy znam rodzimą kuchnię regionalną?” przygotowanego przez uczennice klasy VI a pod kierunkiem nauczyciela przyrody.
30 listopada uczniowie klas drugich naszej szkoły uczestniczyli w zabawie andrzejkowej i poznawali swoją przyszłość. Tradycyjne wróżenie oraz tańce były doskonałą formą integracji. Od wróżek każdy mógł się dowiedzieć, jak na imię będzie mieć jego sympatia, co czeka go w niedalekiej przyszłości, jaki będzie wykonywać zawód, czy czeka go przygoda, podróż czy niespodzianka. Podczas wróżb co chwilę wybuchały okrzyki śmiechu, radości lub zawodu. Natomiast muzyka i taniec dawały okazję do wspólnej zabawy.
Dzięki wróżbom mogliśmy się dowiedzieć jacy jesteśmy, jakie będzie nasze życie, oraz co nas czeka wkrótce w szkole i w przyszłości. Nadając...